Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Το μηλο της apple, η σημασια και η πορεια του

File:Apple-logo.png
      Η Apple ιδρύθηκε από τον Στηβ Τζομπς (Steve Jobs) (1955-2011) και τον Στήβεν Bόζνιακ (Steven Wozniak) το 1976 σε ένα γκαράζ στην μικρή πόλη Λος Άλτος της Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Σκοπός της ίδρυσης και πρώτο της προϊόν ήταν ο υπολογιστής Apple I, δημιούργημα του Bόζνιακ, ο οποίος έγινε ευρέως αποδεκτός ως ο πρώτος ολοκληρωμένος προσωπικός υπολογιστής του κόσμου.Έναν χρόνο αργότερα, τον Απρίλιο του 1977, η Apple ανακοίνωσε τον Apple II, τον διάδοχο του Apple I, ο οποίος για πολλά έτη παρέμεινε βασικός παράγοντας της οικονομικής ευημερίας της εταιρίας. Ο Apple ΙΙ κατέκτησε εκατομμύρια χρηστών που μέχρι τότε δεν είχαν πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές με πρωτοποριακά για την εποχή προγράμματα. To 1983 η Apple παρουσίασε τον υπολογιστή Lisa, τον πρώτο εμπορικό υπολογιστή με γραφικό περιβάλλον εργασίας, του οποίου η τιμή πώλησης πλησίαζε τα $10.000 δολλάρια, κάνοντάς τον ιδιαίτερα ακριβό ακόμη και για επιχειρηματικά περιβάλλοντα. Ένα χρόνο αργότερα, τον Ιανουάριο του 1984, και με τον Lisa να έχει αποτύχει εμπορικά, η Apple παρουσίασε τον Macintosh (και μετέπειτα σειρά φορητών και επιτραπέζιων υπολογιστών καθώς και διακομιστών), τoν υπολογιστή που θα έκανε την Apple γνωστή στο ευρύ κοινό και θα επαναπροσδιόριζε την διεπαφή ανθρώπου και μηχανής, εξασφαλίζοντας της σημαντική θέση στον τομέα των προσωπικών υπολογιστών μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1990.
       Το 1985 το διοικητικό συμβούλιο της Apple αποφάσισε να 'εξορίσει' τον συνιδρυτή της εταιρίας Steve Jobs, ο οποίος και αποχώρησε από αυτή και ίδρυσε την εταιρία NeXT Computer Inc. Το 1992 η Apple μεταπήδησε στη πλατφόρμα επεξεργαστών PowerPC σε συνεργασία με τις εταιρίες Motorola και IBM. Η συνεχιζόμενη ανάπτυξη του κέλυφους και λειτουργικού συστήματος Windows από την Microsoft, καθώς και τα εσωτερικά προβλήματα της εταιρίας, τόσο τεχνολογικά και λειτουργικά όσο και διοικητικά/πολιτικά έφεραν την Apple στα πρόθυρα πτώχευσης το 1996. Μετά από αρκετές διαπραγματεύσεις, τόσο με την NeXT, όσο και με την Be Inc., σχετικά με την αγορά λογισμικού ως το νέο λειτουργικό σύστημα της εταιρίας, η Apple αγόρασε την ΝeXT τον Φεβρουάριο του 1997. Λίγο αργότερα ο Στήβ Τζόμπς επέστρεψε στην εταιρία ως προσωρινός Διευθύνων Σύμβουλος.
      Από το 1998 μέχρι σημερα η Apple διανύει μια νέα περίοδο ευημερίας. Υπό τη καθοδήγηση μεχρι προσφατα του Στηβ Τζομπς, και πλεον απο τις ομαδες που δημιούργησε  η Apple προχώρησε σε αναδιάρθρωση τόσο των υπολογιστών της όσο και του λογισμικού της. To 1998 παρουσίασε το iMac, ένα σχεδιαστικά πρωτότυπο μηχάνημα το οποίο της απέφερε σημαντικά έσοδα. Το 2001 η Apple παρουσίασε μια ριζικά βελτιωμένη έκδοση του λειτουργικού συστήματος για τους υπολογιστές της Macintosh, το MacOS X το οποίο βασιζόταν εν μέρει στο λογισμικό της NeXT που είχε αγοράσει μερικά χρόνια νωρίτερα. Λίγους μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο του 2001 ανακοίνωσε το πρώτο μη-σχετικό με Macintosh προϊόν της μετά το Apple Newton, το γνωστο σε εμας iPod, μια συσκευή αποθήκευσης και αναπαραγωγής μουσικής, φωτογραφιων και βιντεο. Στα μέσα του 2005 η Apple ανακοίνωσε τη πρόθεση της για χρήση επεξεργαστών Intel και την εγκατάλειψη της πλατφόρμας PowerPC με αιτιολογία την αργή πρόοδο εξέλιξης των επεξεργαστών απο την IBM. Λιγότερο από 7 μήνες αργότερα η Apple παρουσίασε τον πρώτο υπολογιστή της με επεξεργαστή Intel (Macbook Pro)· τον ακολούθησαν νεώτερες εκδόσεις για όλες τις σειρές προϊόντων υπολογιστών της εταιρίας και, τον Αύγουστο του 2006, όλοι οι υπολογιστές της Apple ήταν βασισμένοι σε επεξεργαστές της Intel, ξεκινώντας ένα νέο κεφάλαιο για την εταιρία.
Το 2007 η Apple ανακοινωνει την κυκλοφορια μιας καινοτομης συσκευης που ανοιξε τον δρομο για την εποχη των smartphone οπως τα γνωριζουμε σημερα ως επι των πλειστων, το iPhone. Ετσι ολοκληρωνεται η μετάβαση της  σε Intel και παραλληλα εχουμε και την επέκταση του iTunes Store(ηδη προυπηρχε απο το 2003) σε ταινίες και  τηλεοπτικές σειρές. Ακολουθησαν διαφορες βελτιωσεις το iPhone 3G, iPhone 3GS και τελευταιο το iPhone 4. Στις 27 Ιανουαρίου 2010 η Apple παρουσιάζει το iPad και ανοιγει ενα νεο κεφαλαιο το οποιο σχεδον ερχεται να καταργησει την χρηση του κινητου τηλεφωνου ειτε να συμπτυξει θα λεγαμε τις δυο συσκευες σε μια παντοδυναμη συσκευη που θα καλυπτει ολες τις αναγκες. Δεν αργει να ακολουθησει λιγο αργοτερα και η παρουσιαση του ιΡad 2 το οποιο σαφως αναβαθμισμενο και αρκετα βελτιωμενο σε σχεση με το αρχικο iPad ανεβαζει το επιπεδο και κερδιζει ετσι το 65-70% σχεδον της αγορας των tablet σχεδον μονοπωλειακα.
Στις 24 Αυγούστου 2011, o Steve Jobs ανακοίνωσε την παραίτησή του από την Apple. Στην επιστολή της παραίτησής του, συνέστησε να τον διαδεχθεί ο επόμενος στην ιεραρχία, Τιμ Κουκ. Όπως ζήτησε ο ίδιος, διορίστηκε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου. Τωρα μετα απο αρκετα χρονια πορειας η Apple ερχεται μολις πριν λιγες μερες στις 5 Οκτωβριου να θρηνησει το θανατο του ιδρυτη της Steve Jobs και παραλληλα παρουσιαζει το iPhone 4S μια, θα λεγαμε, σχεδον απογοητευτικη παραλλαγη του iPhone 4. H πορεια του 'μηλου' ειναι αδιαμφισβητητη και ανταξια θα λεγαμε του επιπεδου του ιδρυτη και εμπνευστη της.
      Το γνωστο σε εμας 'δαγκωμενο μηλο' έχει τις ρίζες του στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Προέρχεται από την θλιβερή ιστορία του Αlan Turing, του ανθρώπου που έθεσε τις βάσεις του σημερινού υπολογιστή, διεκπεραίωσε έρευνες σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και έλυσε κωδικούς-γρίφους των Γερμανών κατά τη διάρκεια του Πολέμου. Ο Τuring αυτοκτόνησε το 1954, χωρίς να έχει αναγνωριστεί για τη δουλειά του όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με τη φυλακή εξαιτίας της ομοφυλοφιλίας του. Λεγεται οτι εκανε ένεση δηλητηρίου σε ένα μήλο και το έφαγε. Ως φόρος τιμής λοιπόν στον επιστήμονα αυτόν αποδόθηκε το δαγκωμένο μήλο ως σήμα της Apple.
     Τελος, πτώση φαινεται να καταγραφει η μετοχή των προμηθευτών της Apple, καθώς η εταιρεία δεν κατάφερε να εκπλήξει τους οπαδούς και επενδυτές της με το νέο iPhone, τη στιγμή που τα αντίπαλα HTC και Samsung Electronics κατέγραψαν άνοδο.Το νέο iPhone 4S είναι, στη μορφή, ίδιο με το προηγούμενο μοντέλο, απογοητεύοντας τους οπαδούς, που ήλπιζαν για ένα πιο λεπτό, με μεγαλύτερη οθόνη σχέδιο. 
    Μετα το λυπηρο τελος ενος μεγαλου επιστημονα και εμπνευσμενου ανθρωπου μηπως ακολουθει και το σταδιακο τελος ενος κολλοσιαιου ονοματος?? Και ειναι ικανοι οι υπευθυνοι της Apple να ξεπερασουν τον εαυτο τους και να μας αποδειξουν οτι μπορουν να συνεχισουν επαξια το εργο του ιδρυτη τους?? Η ιστορια θα δειξει.... 

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews